От къде ще дойдат парите?

Предложението за данъчна реформа изисква от държавата да не събира данъци. В момента това е основният източник на приходи в хазната. Реформата, разбира се, ще намали до известна степен разходите на държавата, но въпросът колко пари може да събере държавата участвайки на пазара е ключов за приложимостта на реформата.

В следващите дни на базата на информация, до която имам достъп, ще съставя примерна "ценова листа" на стоките и услугите, които държавата може да предлага, заедно с оценка на приходите за година. Подробности за изчисленията ми може да намерите на страница "Изчисления".



За сравнение, приходите в държавния бюджет на Република България за 2011 година са за малко над 16 милиарда лева (16076047300 лева).

Дайте идеи и предложения за какви стоки и услуги може да предлага държавата както и за източници на информация, от които може да се извлекат стойности за реалните цени спрямо търсенето!

11 коментара:

  1. Е от къде, от Европа разбира се :) МОже да вземем някой пример от Гърция напоследък:)

    ОтговорИзтриване
  2. Те стоките и услугите си се знаят, но качеството ни е ниско и това е проблема. Сферата на туризма е идеалното решение за нашата природна даденост. Страни с много по-малко географски ресурс са направили туризма главна дейност на държавата като цяло, с данъчни облекчиния и т.н. Но ние вместо да направим от страната си една от най-търсените дестинации се оплакваме, че у нас идвали бедните англичани и американци, за да се напият. Ми кой да идва с това ниво на обслужване?!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна идея имаш за реформа. Въпреки, че много се съмнявам, че ще се спрат да се събират данъци. У нас е национална политика за всяко нещо да се глобява. Лично мен това ме кара да се чувствам като вечно наказаното дете със строги родители, което каквото и да направи все е грешно. Иначе туризма е най-подходящо за нашата държава, това си го знаем. За други такива по-глобални дейности не се сещам...

    ОтговорИзтриване
  4. Според мен земеделието може да е доста добър източник на приходи. Имаме много земеделска земя, така е. Ако отглеждаме био плодове и зеленчуци може да вземем и сериозен дял на Европейския пазар. Бои плодовете и зеленчуците са на доста по-висока цена, а европейците си подбират храната. Въпроса е да се създадат благоприятни условия за бизнеса в този бранш, за да може да се развие. Минералната ни вода също е много голямо богатство. В Малта например нямат питейна вода и голяма част от нея се внася.

    ОтговорИзтриване
  5. Парите ще дойдат от Европа, все пак сме от ЕС, и дано да отидат по направление.

    ОтговорИзтриване
  6. Какви стоки или услуги ще предлага дадена държава участваща в Европейския съюз или друг съюз зависи и от ролята, която ще й дадат. Донякъде това не е избор само на самата държава. Ние като малка такава, нямаме особена власт да определяме сами съдбата и за това следваме директивите.

    ОтговорИзтриване
  7. много интересни идеи - нека държавата да си разшири хоризонта и да се вслуша и да се съветва с хората

    ОтговорИзтриване
  8. Може звуча скептично, но ми се струва малко нереално да няма данъци. По какъв друг начин държавата ще се "изхранва" така да се каже. Не, че чакам с нетърпение да ми излезнат известията за дължими данъци, за да се затичам да си ги платя. Но все пак дори при цъфтяща икономика пак има данъци. Хубавото е, че винаги може да вземем пример или направо да копираме някоя чужда система на по-развита държава. За нас това няма да е трудно, защото по-развитите държави от нас са доста :)

    ОтговорИзтриване
  9. По принцип бих се съгласила, че може да се изкарват много добри приходи от земеделие и от туризма. Това са отраслите в които най-добре бихме се развили. И пак ми е чудно със самото спиране на данъците как развитото земеделие и туризъм биха поддържали държавата, освен ако не се върнем 20-30 години назад, когато всичко беше държавно. Единствено ако се увеличат глобите, което за мен е много по-лоша система от данъчната. Интересно ще ми е все пак да чуя други идеи.

    ОтговорИзтриване
  10. Предложената реформа разбира се, ще намали до известна степен разходите на държавата, но въпросът колко пари може да събере държавата участвайки на пазара е ключов за приложимостта на реформата.Поздравления, че си се захванал с това да съставиш примерна "ценова листа" на стоките и услугите, които държавата може да предлага, заедно с оценка на приходите за година.И благодаря за страницата където можем да ги видим, доста е полезно.Хубаво е че има къде човек да предложи нещо или да де някакво мнение, което може да бъде от полза.

    ОтговорИзтриване
  11. Това сравнение, че приходите в държавния бюджет на Република България за 2011 година са за малко над 16 милиарда лева, не знам какво да мислим.

    ОтговорИзтриване