Сивата икономика

Сивата икономика има много измерения, но ако се съсредоточим върху последиците й върху приходите на държавата и пазарния принцип, ще направим няколко важни наблюдения.
Първо, сивата икономика ощетява държавата заради укриването на данъци и такси. Разбира се,  държавата се опитва да компенсира това като облага допълнително светлата икономика. Тъй като отношението на сива към светла икономика е доста голямо - от порядъка на 1:3 - това е сериозно вмевателство в пазара. Освен това, обаче, държавата изразходва голям ресурс и за борба със сивата икономика.
Второ, сивата икономика ощетява част от участниците за сметка на други. Тъй като почти всеки в някаква форма (съзнателно или несъзнателно) участва и в сивата икономика, не е много ясно кой колко е ощетен. Крайният ефект, все пак, е че пазарът е изкривен.

Предложената тук реформа предлага ясно решение на този проблем. Тъй като пазарът сам по себе си не е предоставен за стопанисване от държавата, тя няма право да го облага с данъци. По тази дефиниция понятието "сива икономика" има валидност само в рамките на пазара и сива икономика със стоки и услуги, които не произлизат директно от държавата, не могат да намалят приходите й.
Остава единствено проблемът със сивата икономика свързана с обществените (държавни) ресурси. Примери за такива са незаконно ползване на земя и трафик на хора.

1 коментар:

  1. Съгласна съм ,че сивата икономика има много измерения и не виждам как ще се спасим от нея.

    ОтговорИзтриване