Философия на реформата

Философията на предложената данъчна реформа е в съгласуването на механизмите за събиране на приходи на държавата с принципите на пазарната икономика чрез включването на държавата като равен участник в самия пазар. Пазарната икономика изисква взаимодействието между потребители и производители/доставчици да се определя на базата на търсене и предлагане. За да участва в пазара, вместо да го затруднява, държавата трябва да получава приходи от него единствено за стоки и услуги, които тя предлага, и които са търсени на пазара.
Първата част от изискването е държавата да предлага стоки и услуги и единствено те да служат като източник на приходи. Това означава, че държавата може да отдава под наем само ресурси, които са й предоставени за стопанисване от нацията.
Втората част от изискването е цената на стоките и услугите, които държавата предлага, да се определя от реалното търсене на пазара. Държавата разполага с достатъчно ресурси, предоставени й за стопанисване от нацията, които тя трябва да управлява като добър стопанин. Това включва поддържане и подобрения, както и контрол над правилното им използване. Сред ресурсите, с които държавата разполага, са: земя - земеделска, жилищна, индустриална, горски фонд, курортни зони, депа за отпадъци; суровини - вода, минерални извори, находища на полезни изкопаеми; обществена инфраструктура - автомобилна и железопътна мрежа, авио-маршрути, реки, язовири; работоспособно население.

Предложената данъчна реформа не налага промяна в политиката на държавата за регулация на социалната и икономическа система в страната.

4 коментара:

  1. Като цяло идеята ти е много иновативна, но дали на практика ще действа така както би ни се искало. Реално няма държава без данъци е всеобщо известно, че у нас данъчната система е една от най-леките (не казвам най-добрата). Реално данъците са главния приход на държавата, а останалите ресурси, които изброяваш така или иначе се черпят приходи и от тях...

    ОтговорИзтриване
  2. много интерсесни идеи - трябва да има повече хора с такива идеи - а и държавата да се вслуша и да ги вземе в предвид

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво е, че Философията на предложената данъчна реформа е в съгласуването на механизмите за събиране на приходи на държавата с принципите на пазарната икономика чрез включването на държавата като равен участник в самия пазар, както би трябвало да бъде.А и все пак много добре отбелязвате, че предложената данъчна реформа не налага промяна в политиката на държавата за регулация на социалната и икономическа система в страната. Държавата трябва да получава приходи от него единствено за стоки и услуги, които тя предлага, и които са търсени на пазара.Статията е много хубава, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  4. Непрекъснато се правят някакви реформи, от които вечно има недоволни.Блога е много интересен и политически поздравления.

    ОтговорИзтриване